Οξεία αδενοειδίτιδα

Οξεία αδενοειδίτιδα

Εικ.1: Ενδοσκοπική εικόνα οξείαςς αδενοειδίτιδας

Η διάγνωση της οξείας αδενοειδίτιδας είναι δύσκολη, καθώς η κλινική εικόνα της μοιάζει με αυτή του κοινού κρυολογήματος και της οξείας βακτηριακής ρινοκολπίτιδας. Σημαντική βοήθεια στη διαφοροδιάγνωση των παθήσεων αυτών, παρέχει ο ενδοσκοπικός έλεγχος της ρινός και του ρινοφάρυγγα.

Η κλινική εικόνα παρουσιάζεται, με ποικίλου βαθμού φαρυγγοδυνία και δυσκαταποσία, ρινική απόφραξη με πυώδη ρινική καταρροή, έρρινη ομιλία, ρογχαλητό και πυώδεις οπισθορρινικές εκκρίσεις. Ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, κεφαλαλγία και κακουχία, ενώ συχνά συνυπάρχει τραχηλική λεμφαδενοπάθεια.

Κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο, διαπιστώνεται η παρουσία έντονα διογκωμένων, εξέρυθρων αδενοειδών εκβλαστήσεων, που αποφράσσουν τις ρινικές χοάνες, καθώς και πυωδών οπισθορρινικών εκκρίσεων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής με βάση τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού και ρινικού αποσυμφορητικού. Η λήψη άφθονων υγρών, αναγλητικών/αντιφλεγμονωδών, η καλή στοματική υγιεινή και η ανάπαυση, είναι απαραίτητα συμπληρωματικά / υποστηρηκτικά μέτρα θεραπείας.

Για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του φάρυγγα, κλείστε ραντεβού στο σύνδεσμο που ακολουθεί.